Aankondiging NK 2017

  • Geplaatst op

Tiende NK Pole Fitness heeft open inschrijving

Het NK Pole Fitness viert in 2017 zijn tiende verjaardag. Dit wil de organisatie met iedereen vieren en daarom is er dit jaar gekozen voor een open inschrijving! Dat houdt in dat iedereen die wedstrijdervaring wil opdoen welkom is om een Pole Fitness-routine neer te zetten.

Op zaterdag 24 november 2007 werd het allereerste NK Pole Fitness gehouden bij fitness centrum All Sports in Amstelveen. Zeventien dames uit heel Nederland kwamen voor het eerst bij elkaar om de jury te imponeren met paaltechnieken en gogo-aerobics. Bij de introductie omschreven critici Pole Fitness als een kortstondige trend. Tien jaar later blijkt dat niets minder waar is.

Inhoudelijke aspecten trekken Pole Fitness boven het trendniveau. Het is een workout waarin kracht, kracht/uithoudingsvermogen, cardiovasculair uithoudingsvermogen en flexibiliteit centraal staat. De lessen zijn dusdanig opgebouwd dat alle spiergroepen op veelzijdige manier worden getraind, zowel concentrisch en excentrisch als statisch. Bij Pole Fitness zijn de excentrische bewegingen relatief veel aanwezig, maar er zijn ook veel statische momenten. Vooral het vasthouden van een bepaalde positie zorgt ervoor dat spieren seconden lang getraind worden, waar dat bij dynamische bewegingen slechts fracties van seconden is (bijvoorbeeld bij turnen).

 

Grote ontwikkeling

In tien jaar tijd heeft niet alleen de sport maar ook het NK Pole Fitness een grote ontwikkeling doorgemaakt. Wat in 2007 een gevorderde techniek was, is tegenwoordig een basistechniek. In 2009 werd er dan ook voor het eerst onderscheid gemaakt tussen basis en gevorderd. Ondertussen gingen ook steeds meer dames samen de paal in en dat leidde ertoe dat er in 2010 een doubles categorie bij kwam. En de niveauverschillen tussen de deelnemers werden groter, dus werd in 2015 de intermediate-categorie geïntroduceerd.

Ook steeds meer mannen ontdekten de paal in de afgelopen jaren en in 2016 streden voor het eerst een aantal mannen tegen elkaar bij het NK Pole Fitness. In 2016 werd een speciaal lesprogramma voor kinderen ontwikkeld. Anno 2017 heeft het NK Pole Fitness weer een nieuwe leeftijdscategorie: voor kids vanaf 8 jaar. Tot slot is er dit jaar ook een separate competitie voor 40-plussers.

Het is voor de jury van het NK Pole Fitness ieder jaar weer een grote verrassing hoe creatief de deelnemers zijn in hun uitvoering. Dit jaar kijken de organisatie en juryleden dan ook erg uit naar wederom een inspirerend NK.

Vanaf maandag 13 februari start de inschrijving en is het reglement opvraagbaar bij de organisatie. De voorronde data van het NK Pole Fitness 2017 zijn bekend: zondag 9 april 2017 of zaterdag 15 april 2017. Beide voorrondes worden gehouden op het hoofdkantoor van Pole Fitness in Reeuwijk. De finale is op 7 mei 2017 bij het Universitair Sportcentrum te Leiden.

Inschrijven voor de voorronde kan tot zondag 19 maart 2017.

Meer weten? Klik hier voor het reglement NK 2017 of mail naar nk@polefitness.nl